Hou je hoofd én huis koel

Met de eerste tropische dagen achter ons maken we ons klaar voor (waarschijnlijk) wederom een hete zomer. Dat betekent extreme temperaturen. Tijdens een hete periode of zelfs hittegolf is het belangrijk om maatregelen te nemen om jezelf (en dus je huis) koel te houden. Maar hoe? Wij geven een aantal tips.

Houd ramen en gordijnen dicht

Houd overdag zo veel mogelijk je ramen en gordijnen dicht, zo zorg je ervoor dat de warme lucht en zonneschijn je huis zo min mogelijk opwarmen overdag.

Zet lampen en elektrische apparaten uit

Schakel lampen of apparaten die je niet gebruikt zoveel mogelijk uit. Deze generen in gebruik namelijk alleen maar extra warmte, waardoor je huis extra opwarmt. Dit geldt ook voor gebruik van je gasfornuis of oven. Toch maar barbecueën dan!

Koel extra

Gebruik een ventilator of airco om ruimtes extra te koelen. Probeer overigens niet met één airco of ventilator een hele grote ruimte te koelen. Een lifehack is om plastic flessen met water te bevriezen en die dan voor je ventilator of airco te zetten. Dit zorgt ervoor dat de lucht die verspreid wordt extra koel is.

Slaap zo koel mogelijk

Koud of warm douchen voor het slapen gaan? Je koelt natuurlijk af met een koude douche, maar stap je dan afgekoeld weer de douche uit en de warme lucht in dan krijg je het juist weer extra warm. De oplossing is juist lauw douchen, niet te warm, niet te koud. Dan hoeft je lichaam na de douche niet weer enorm te wennen aan andere temperaturen.

Zet ’s nachts juist wel zoveel mogelijk ramen (het liefst tegenover elkaar) open. Zodat de koelere lucht gemakkelijker door je huis stroomt. Ook is het verstandig om met katoenen lakens te slapen in plaats van synthetische die minder ademen.

Sproei een plat dak

Mocht je een huis hebben met een plat dak dan kan het helpen om in de avond het dak te sproeien met koud water, maar ga bewust met water sproeien om in verband met de droogte!