Makelaarswerk geeft uitleg op tv:
RTL4 Grenzeloos Wonen

Tophuis!

 

Contact

Overbruggings garantie

Je hebt hem gevonden: het huis van je dromen.

Dit is het huis dat je altijd gewenst hebt. Alles klopt. Maar, wat nu? Je oude huis is nog niet verkocht! Als je dit prachtige huis koopt, zit je dus met dubbele woonlasten, namelijk de kosten voor je oude én nieuwe woning! En als je besluit te wachten tot je oude huis verkocht is, dan moet je maar hopen dat dit droomhuis nog te koop staat.. Wat te doen?

Gelukkig is er nu de Overbruggingsgarantie, waarmee je dubbele woonlasten gecompenseerd worden, die ontstaan doordat je oude huis nog niet verkocht is. Kan dus toch je droom werkelijkheid worden!

Wat is de Overbruggingsgarantie?

De Overbruggingsgarantie herken je aan de aanduiding K.K.O.V.; Kosten Koper Overbruggingsgarantie. Betreft het een nieuwbouwwoning, waarbij de voorwaarde V.O.N. (Vrij Op Naam) geldt, dan herken je de Overbruggingsgarantie aan de aanduiding V.O.N.O.V. Wanneer de woning wordt verkocht met Overbruggingsgarantie, dan vergoedt de verkoper de eventuele dubbele woonlasten die de koper heeft, doordat de eigen woning nog niet is verkocht en overgedragen. Deze garantie wordt maximaal 2 jaar verstrekt en biedt de koper heel wat zorgen minder. Behalve dat de koper hiermee namelijk meer financiële zekerheid heeft, biedt Overbruggingsgarantie ook extra verkooptijd. En dat voorkomt heel wat stress!

Hoe werkt de Overbruggingsgarantie? Een rekenvoorbeeld

Stel; het huis van je dromen staat te koop voor €250.000,- K.K.O.V. met een overeengekomen overbruggingstermijn van 1 jaar. De dubbele woonlasten worden gecompenseerd met een vast percentage van 2,5% van de koopsom per jaar. Dit wil zeggen dat de notaris 1 jaar x 2,5% van € 250.000,- in depot houdt voor de afwikkeling van de Overbruggingsgarantie. Je woning is na 6 maanden verkocht en overgedragen aan de nieuwe bewoners. Het garantiebedrag bedraagt dan 6/12e jaar x 2,5% van €250.000,- = €3.125,-. De koper ontvangt dit garantiebedrag waarmee hij de kosten van de dubbele woonlasten kan dekken. De resterende €3.125,- plus de opgebouwde rente is voor de verkoper. Uiteindelijk heeft het huis de verkoper in dit geval dus € 246.875,- opgebracht.

Het voordeel voor de koper

Met de Overbruggingsgarantie heb je als koper de mogelijkheid het nieuwe huis te kopen, zonder dat je huidige woning verkocht is. De dubbele woonlasten die hiermee gepaard gaan, worden namelijk gecompenseerd door de verkoper. Bovendien heb je extra de tijd om je huis te verkopen, omdat de garantietermijn maximaal 2 jaar kan duren. Hierdoor hoeft niet direct en overhaast op een bod voor je oude huis ingegaan te worden; je kunt rustig de tijd nemen, totdat je oude huis een redelijke en acceptabele prijs opbrengt. En dat kan aardig in de opbrengst schelen.

Het voordeel voor de verkoper

Maar ook de verkoper heeft voordeel als hij zijn huis verkoopt met de Overbruggingsgarantie. Doordat nu ook kopers die hun eigen huis nog niet verkocht hebben, interesse zullen tonen, neemt het totaal aantal potentiële kopers toe. En hoe meer geïnteresseerden, hoe sneller de woning verkocht zal worden. Daarbij komt dat je als verkoper niet direct op het eerste het beste bod in hoeft te gaan, waardoor de kans groter wordt dat je uiteindelijk een bod in de buurt van de vraagprijs kunt accepteren. Kiest de verkoper niet voor K.K.O.V. en blijft zijn woning onverhoopt langer dan gewenst te koop staan, dan zal hij genoodzaakt zijn met de prijs te zakken. En dat zal vrijwel altijd geld kosten!

Wat kost de Overbruggingsgarantie?

Zodra de woning van de koper is verkocht en overgedragen, dient hij €175,-, excl. 19% BTW (prijspeil 2007) te voldoen. Dit bedrag wordt door de notaris ingehouden op het aan de koper uit te keren garantiebedrag en overgemaakt naar Centraal Bureau Overbruggingsgarantie. De notaris en het Centraal Bureau Overbruggingsgarantie dragen zorg voor de financiële afhandeling van de Overbruggingsgarantie. gecompenseerd door de verkoper. Bovendien heb je extra de tijd om je huis te verkopen, omdat de garantietermijn maximaal 2 jaar kan duren. Hierdoor hoeft niet direct en overhaast op een bod voor je oude huis ingegaan te worden; je kunt rustig de tijd nemen, totdat je oude huis een redelijke en acceptabele prijs opbrengt. En dat kan aardig in de opbrengst schelen.

Klik hier om te reageren